Видове детски столчета за кола

Детските седалки за автомобили са разделени в четири основни групи в зависимост от възрастта на детето, неговите килограми и височина. Предлагат се и столове от комбинирани групи, които обхващат повече от една група.

Група 0

Детските столове за коли от група 0 са предназначени за деца от 0 до 10 кг. или приблизително от раждането до 9 месеца. Седалките от тази група винаги се монтират в посока, обратна на движението на автомобила.  Изключение от това правило са кошовете за новородено, които имат възможност за монтаж в автомобила посредством 2 или 3 точков автомобилен колан (чрез адаптери) и са одобрени за ползване в тази група. Те се разполагат по дължината на автомобилната седалка. Препоръчително е, ако детето е недоносено, транспортирането да се извършва с кош за новородено. Кошовете за новородено са особено удобни за продължителни пътувания, но не са толкова надеждни, тъй като детето е фиксирано само с 2 точковия колан на коша. Столовете от тази група са снабдени с 5-точкови предпазни колани (изключение са кошовете за новородено, които са снабдени с 2 точков колан).

Начин за монтаж: Кошовете за новородено се монтират посредством 2 автомобилни колана (2 точкови или 3 точкови) и адаптери. Столовете от тази група се монтират посредством 3 точков автомобилен колан, аутофикс база (монтира се с 3 точков автомобилен колан) или IsoFix база (автомобилът трябва да е снабден с IsoFix точки за монтаж).

(вижте:  начини на монтаж)

Група 0+

Детските столове за коли от група 0+ са предназначени за деца от 0 до 13 кг. или приблизително от раждането до 1 година. Седалките от тази група винаги се монтират в посока, обратна на посоката на движение на автомобила. Столовете от тази група са снабдени с 5-точкови предпазни колани.

Столовете, тип кошница са специално предназначени за новородени и малки бебета, така че да осигуряват комфорт и сигурност за тях. Те могат да се използват и извън колата  за пренасяне, на шасито на детската количка за кратки разходки и като шезлонг у дома.

Препоръчително е столовете за кола тип кошница да не бъдат ползвани по – дълго от час и половина, тъй като за най – малките седналото положение носи значителен дискомфорт при по – дълго ползване. Медицинските експерти съветват първите три месеца детето да не е поставено в седнало положение повече от час и половина. Защо ………..?

Главата на новороденото съставлява 25 % от общата телесна маса и осъществява натиск върху гръбначният стълб, а това не е здравословно, тъй като може да доведе до притискане на гръдния кош и намаляване възможността за дишане като това от своя страна би довело до намаляване на притока на кислород (виж. British Medical Journal).   

Изключение от това правило са столовете от типа на iZi Sleep на норвежката марка BeSafe, които имат възможност за регулиране на облегалката до напълно легнало положение (само извън автомобила).

 Столовете от тази група се монтират посредством 3 точков автомобилен колан, аутофикс база (монтира се с 3 точков автомобилен колан) или IsoFix база (автомобилът трябва да е снабден с IsoFix точки за монтаж).

Комбинирана група 0+/1 

Детските столове за коли от комбинирана група група 0+/1 са предназначени за деца от 0 до 18 кг. или приблизително от раждането до 4 година. Част от производителите препоръчват ползването на столове за коли от комбинирана група 0+/1 след шестият месец. Столовете от тази група са снабдени с 5-точкови предпазни колани и имат различни позиции за сядане, сън и почивка, но не могат да бъдат поставени в съвсем хоризонтално положение. Максималният наклон на облегалката достига 30-45 градуса. Удобни са за продължителни пътувания. Начин за монтаж: столовете от тази група се монтират посредством 3 точков автомобилен колан или IsoFix (автомобилът трябва да е снабден с IsoFix точки за монтаж) и имат допълнителна подова опора или допълнителен колан (прочетете: видове монтаж).

Седалките от тази група могат да бъдат монтирани, както в посока, обратна на посоката на движение на автомобила, така и в посоката му на движение. По – голямата част от столовете за кола от тази група се ползват обратно на посоката на движение на автомобила до 1 година, след което се монтират в посоката на движение на автомобила до 4 години (forward facing).  Друга част  са столовете, които могат да се ползват до 4 години 9 и са с позиция, обратно на движението (rearfacing car seat). Защо обратно на движението …….. ?

Както бе споменато по-горе, главата на 1 годишното дете представлява 25% от телесното му тегло. При челен удар, когато детето е в стол, монтиран в посоката на движение, главата ще се "изстреля" напред с огромна сила. Напрежението във вратната област,  което е измерено на тестовите манекени е 300 кг при скорост 50 км / ч. Медицинските специалисти препоръчват напрежението във вратната област да е най-много 130 килограма. При използване на столове за коли с монтаж, обратно на посоката на движение, напрежението във вратната област обикновено е 8o кг.

Новите изследвания показват, че всички деца под 3-годишна възраст трябва да пътуват обратно на посоката на движение (rear facing). Краш-тестовете, направени от ADAC и Международната организация на потребителите ICRT показват 5 пъти по-висок риск от сериозно нараняване в областта на шията на деца при седалките, които гледат по посока на движението (forward facing) в сравнение със седалките, които са с монтаж, обратен на посоката на движение (rear facing). Практическият опит от Скандинавия също показва, че черупката на столът за кола предпазва детето така, че да не бъде тежко наранено от удари в предните седалки или други части. Освен това няма опасност за наранявания, породени от контакта на коланите с тялото на детето.

Проучвания на реални инциденти, извършени от Volvo показват, че столовете за коли с монтаж, обратен на посоката на движение (rear facing) са 5 пъти по-безопасни от столовете с монтаж в посока на движението (forward facing).

При използване на детски столове с монтаж в посоката на движение има три основни риска:
- Увреждане на вратът на детето в резултат на натоварването на шията, което може да доведе до парализа или смърт.

- Черепни и лицеви наранявания от свободно поставени в купето предмети.

- Наранявания на вътрешните органи, поради проникване колана на детската седалка, които могат да бъдат фатални.

(вижте: детски столове за коли с монтаж, обратно на посоката на движение)

 Група 1

Детските столове за коли от група 1 са предназначени за деца от 9 до 18 кг. или приблизително от 9 месеца до 4 години. Столовете от тази група са снабдени с 5-точкови предпазни колани и имат различни позиции за сядане, сън и почивка, но не могат да бъдат поставени в съвсем хоризонтално положение. Максималният наклон на облегалката достига 30-45 градуса. Удобни са за дълги пътувания.

Начин за монтаж: столовете от тази група се монтират посредством 3 точков автомобилен колан или IsoFix (автомобилът трябва да е снабден с IsoFix точки за монтаж) и могат да имат допълнителна подова опора или допълнителен колан.

(вижте: видове монтаж)

 


Комбинирана група 1/2/3

Детските столове за коли от комбинирана група 1/2/3 са предназначени за деца от 9 до 36 кг. или приблизително от 9 месеца до 12 години. Столовете от тази група са снабдени с 5-точкови предпазни колани. Коланите на столът за кола се отстраняват след  15/18 килограма, след което се ползва 3 точковият автомобилен колан. При част от столовете от тази група след  15/18 кг. се отстранява облегалката на столът за кола и се ползва седалката (бустър). Обикновено нямат позиции за сън. Максималният наклон на облегалката достига 20 градуса. Удобни са за пътувания на кратки разстояния до час и половина. Показателите за безопасност при тази група обичайно са по – ниски от останалите групи. След отстраняване на облегалката, бустърът не може да осигури нужната странична защита.

Начин за монтаж: столовете от тази група се монтират посредством 3 точков автомобилен колан или IsoFix (автомобилът трябва да е снабден с IsoFix точки за монтаж).

(вижте: видове монтаж)Комбинирана група 2/3 

Детските столове за коли от комбинирана група 2/3 са предназначени за деца от 15 до 36 кг. или приблизително от 4 до 12 години. Столовете от тази група нямат собствени колани и ползват 3 точковият автомобилен колан. Част от столовете от тази група нямат облегалка (бустер) или тя се отстранява след 22 кг.. Обикновено нямат позиции за сън. Максималният наклон на облегалката достига 20 градуса. Удобни са за пътувания на кратки и дълги разстояния (предвид възрастта на детето). След отстраняване на облегалката бустерът не може да осигури нужната странична защита. Имайте предвид, че 40 % от злополуките с последствия, са при страничен удар.

Начин за монтаж: столовете от тази група се монтират посредством 3 точков автомобилен колан или IsoFix (автомобилът трябва да е снабден с IsoFix точки за монтаж).

(вижте: видове монтаж)

Група 3

Детските столове за коли от комбинирана група 3 са предназначени за деца от 22 до 36 кг. или приблизително от 6 до 12 години. Столовете от тази група нямат собствени колани и ползват 3 точковият  автомобилен колан. Столовете от тази група нямат облегалка (бустер). Обикновено тези седалки не се монтират, а се ползват само да повдигнат детето така, че автомобилният колан да преминава на необходимата височина за детето. Нямат позиции за сън. Удобни са за пътувания на кратки и дълги разстояния (предвид възрастта на детето). Бустерът не може да осигури нужната странична защита. Имайте предвид, че 40 % от злополуките с последствия са при страничен удар.

 

Какво трябва да съобразим при покупката на детски стол за кола ?

 

Преди всичко трябва да сме сигурни, че детското обезопасително средство отговаря на изискванията на стандартите за безопасност ECE R44.03 или ECE R44.04. Наредбата на ООН - ECE R44 касае  единните условия относно одобряване на ограничаващите устройства за деца, пътуващи в моторни превозни средства (" системи за обезопасяване на деца ").

 Ако желаете максимална безопасност за вашето дете, то тогава е желателно столът, който ще изберете да е преминал тестове в някоя от тестовите организации, като ADAC, Stiftung Warentest, TCS, VTI Plus Test и др. и безопасността му да бъде класирана поне като „достатъчна” .

 Задължително е правилно да определите групата на столът за кола за Вашето дете. При изборът на стол за кола трябва да съобразите, както килограмите на детето, така и неговата височина. В случай, че главата на детето е разположена над облегалката на столът за кола, който ползвате в момента, той трябва да бъде заменен със стол от следващата група, същото се отнася и ако раменните колани на стола за кола в най – високата си точка, са под рамото на детето.

 Препоръчително е детето да пътува, колкото може по – дълго обърнато, обратно на посоката на движение. Това ще предотврати опасността за наранявания във вратната област и такива, предизвикани от контакта на коланите на столът за кола с детето.

(виж: детски столове за коли с монтаж, обратно на посоката на движение).

От гледна точка на безопасността е желателно столът за кола да е изграден с 3 слойна защита (пластмасова черупка, пяна, текстил). 

Задължително е столът за кола да осигурява добра странична защита за детето. Имайте предвид, че 40 % от злополуките с последствия са при страничен удар.

В случай, че автомобилът Ви разполага с IsoFix точки за монтаж, е препоръчително да ползвате стол с ISOFIX монтаж (предвид по – високата безопасност, която осигурява и гаранцията, че монтажът е правилен). Ако автомобилът Ви не е снабден с IsoFix точки за монтаж тогава препоръчваме да изберете стол за кола, който се монтира с коланите на автомобила, но задължително да е с опростен монтаж (за да не се допускат грешки, които биха намалили или изобщо отнели безопасността на стола). Препоръчително е столът да е със система за натягане на автомобилния колан.