История на детските столчета за кола

Представете си за секунда как eдна травма или нараняване би променила начина на живот на вашето дете. Нараняванията на фронталния лоб могат да доведат до много проблеми, като нарушения на паметта, образователни или IQ дисфункции, или дори загуба на способността да се чете и пише. Могат да се появят и някои емоционални разстройства, като хиперактивност, апатия, или невнимателност.

Това са ужасяващи мисли.

Това мислене обаче е довело до най-голямото развитие на детската безопасност в миналия век. Детските обезопасителни средства за автомобили (или както понякога ги наричаме: детски седалки, столчета за кола, бебешки столчета, кошчета и т.н.) са разработени през последните петдесет години като средство за борба с травмите и нараняванията които децата могат да получат в случай на автомобилна катастрофа.

Разумното и внимателно шофиране не винаги е пътя към по-дълъг живот, но благодарение на еволюцията на детските безопасителни седалки, е лесно да осигурите едно добро начало за вашето дете.

Първия случай на обезопасяване на дете в превозно средство е през 1898 година. Това ранно устройство е представлявало една торба със шнур, която се е прикрепяла към седалката на автомобила. Целта на това обезопасително средство е била да не позволява на децата да се изправят и да не падат от местата си когато колата е в движение. По това време е имало малко автомобили по пътищата и те са се движили с ниска скорост, за това безопасността на децата не е била приоритет. Автомобилите са били прекалено скъпи и не особено надеждни. Основно са се ползвали като хоби от богатите.

В края на века Хенри Форд автоматизира производството на автомобили и фабриките започват да произвеждат стотици коли всеки месец. Цената на автомобилите намалява и все повече хора започват да си позволят да шофират, което довежда до задръствания по улиците.

В същото време броя на инцидентите свързани с автомобили се увеличават драстично, увеличава се и броя на жертвите от невнимателно шофиране.

Едва през 1930г.  дизайнерите разработват детско столче за кола, но то не е проектирано да обезопаси детето в случай на инцидент, а по – скоро е целяло да постави децата в положение,  удобно за родителя, за да ги наблюдава и обслужва. По това време, обезопасителни колани стават все по - често срещано обезопасително устройство в превозни средства, разработват се и други устройства за безопасност с цел да спре растящия брой смъртните случаи.

Обезопасяването чрез колана на автомобила е било често срещано, докато обезопасяването на децата в автомобила остава на заден план.

За съжаление 30 години са нужни за да се направи нещо сериозно по темата.

През 1960-те шведския учен професор Бертил Алдман разработва първите столовете за коли с монтаж, обратно на движението. Това са първите детски столчета за кола предназначени да предпазват децата от наранявания в случай на катастрофа.


Столовете за коли с монтаж, обратно на посоката на движение са шведско изобретение и се ползват от шведските деца от средата на 1960 година.

Професор Алдман се е вдъхновил от седалките със специално разпределяне на напрежението през целия гръб, ползвани от астронавтите за излитане и кацане при мисията "Джемини”.  Той гледал телевизионна програма за астронавтите от "Джемини" и забелязал, че са разположени на гърба си, в противоположна посока на ускорението.

Тестването на първите детски седалки отнело няколко години, но в крайна сметка те се развивали в посока на най-важната си характеристика, да осигурят безопасност в превозното средство.

Когато детските обезопасителни седалки се появяват на пазара в средата на 1960-те те претърпяват сериозен неуспех. Много малко родители купували столчета за кола за своите деца. Проблемът бил в това, че хората просто не знаели достатъчно за тях и столчетата им изглеждали като безполезен разход.

През 1970-те години има сериозен напредък в обучението на обществеността по отношение на детските столчета за автомобили и опасностите които крие необезопасяването или обезопасяването на децата само с коланите на автомобила.

Членовете на медицинската общност, групи от потребители, производителите, както и застрахователните дружества се събрали и показали на широката общественост, че детските столчета за кола са необходими устройства които могат да спасят живота на децата в случай на сблъсък. Те успяли да убедят в това различни държавни органи и някои държави започнали приемането на закони, изискващи използването на детски столчета. Тенеси е първият американски щат, който направил това. Между 1978 и 1985 г. Всички държави последвали примера им.

До 1984 г., почти половината от населението на възраст 0-4 г. ползва някакъв вид  детска седалка за кола. Тези цифри продължават да растат до ден днешен.

В съвременните детски столчета за кола разработчиците ползват дизайн и материали от космическите технологии за да направят детските седалки по-безопасни от всякога.

Днес вече има различни видове детски столчета за кола които осигуряват безопасността на детето в зависимост от възрастта и специфичните му нужди.  Comments