Какво казват експертите

„Тежестта на телесните повреди при пътно - транспортни произшествия зависи от много фактори: скорост на сблъсъка, обект на сблъсъка (кола, дърво, скала и др.), посоката на удар
и т.н.
Изследване на злополуките в различни страни показва, че децата са най-застрашени от наранявания при злополука. От съществено значение е обезопасяването с правилно
затегнат и опънат по тялото колан. За децата също така е важно да имат добра защита за
възможно по-голяма част от тялото. Децата до 4 годишна възраст (18 кг) е най-добре да сядат
в седалки с монтаж, обратно на движението, които дават най-добра защита. Уврежданията,
получени при тези седалки обикновено са незначителни в сравнение с тези, които децата
са претърпели в седалки с монтаж по посока на движението.”

Ингард Лереим
Проф. д-р Председател на Норвежката Асоциация по пътна медицина (Norsk trafikkmedisinsk forening)
___________________________________________________________________________________________

„Препоръчвам децата да се возят в седалки с монтаж, обратно на посоката на движение възможно най-дълго време, поне до 4-5 годишна възраст. Малките деца са със слабо развити скелет и мускулатура. При челен удар малките деца, които са правилно поставени в седалките с монтаж, обратно на движението ще имат почти нулев риск от тежко неврологично увреждане или смърт.
В седалка с монтаж по посока на движението при челен удар главата на детето ще се изстреля рязко напред с риск от тежка травма на главата и врата. При седалките с монатж, обратно на посоката на движение е налице намаляване на риска детето да се изхлузи от предпазните колани. 
Имахме няколко случая с тежки последствия, при които малките деца се бяха изхлузили
от коланите си и бяха тежко пострадали или убити.”

Главен лекар Тор Ернар Калиш
Педиатрична клиника, Университетска болница Осло
___________________________________________________________________________________________

„Норвежкият съвет за безопастност по пътищата препоръчва малките деца да се превозват в седалки с монтаж, обратно на движението възможно най-дълго време, за предпочитане най-малко до 4 годишна възраст. Имаме впечатлението, че много родители знаят, че именно тези седалки се препоръчват, но не са наясно, че разликата е толкова голяма, колкото е в действителност. Проучване, което проведохме през 2009 година показа, че само 3 от 10 малки деца, са обезопасени по най-сигурния начин. Затова ние непрекъснато работим по посока информиране и влияние на родителите да изберат седалки с монтаж, обратно на посоката на движение за малките деца.”

Кристин Ойен
Мениджър комуникации, Норвежки съвет за сигурност по пътищата 
___________________________________________________________________________________________

Считано от 21 март 2011г. Американската академия по педиатрия промени препоръките за обезопасяване на децата в автомобилите.
AAП съветва родителите да превозват своите малки деца в столчета за коли с монтаж обратно на движението до 2 годишна възраст или докато столчето за кола позволява това. 

Повече информация по отношение на препоръките на ААП може да прочетете на официалната страница на Академията:  Американската академия по педиатрия
___________________________________________________________________________________________

Comments