Защо трябва да ползваме детско столче за кола

Когато гледаме новини, показващи пътни инциденти, често си казваме, че това не може да ни се случи. В действителност всеки от нас може да претърпи злополука, независимо от това, колко внимателно шофира.  

Ако децата не са правилно осигурени докато пътуват в моторно превозно средство, те нямат голям шанс да се предпазят когато превозното средство завие рязко, внезапно спре или се блъсне. 
Затова при транспортирането на дете в моторно превозно средство вие трябва да спазвате основни правила за безопасност. Неспазването им може да коства живота на вашето дете.

Повечето родители мислят за децата си като за по – малки възрастни . Те могат да изглеждат като малки възрастни, но реалността е много по-различна. Защитата на едно бебе или дете в колата е трудно, тъй като телесния състав е много различен от един възрастен. Главата, вратът и гръбначният стълб са деликатни и все още не са добре развити.
Процесът на втвърдяване на костите, наречен осификация, продължава до пубертета за това децата трябва да бъдат обезопасени в детски столчета за коли.

Много често родителите не обезопасяват децата си в автомобила, това застрашава живота и здравето им. На следващите два клипа може да видите какво би се получило в случай на катастрофа.   

Без столче за кола
Без столче

Често родителите мислят, че са обезопасили детето си в автомобила като го държат в скута си.
На следващия клип може да видите какво би се случило при катастрофа ако държите детето си в скута.


С дете в скута

 При скорост 50 км/ч, вероятността от смърт на детето седящо в скута на родителя е около 70%

 
Възрастните пътници могат да се обезопасят с автомобилните обезопасителни колани, докато децата нямат нужните костна структура, мускулатура и височина за да бъдат обезопасени с него. 
Ето какво би се получило ако детето е обезопасено само с автомобилния предпазен колан.

Само с автомобилен колан


Катастрофа със скорост 9 км/ч е достатъчна за да нарани крахкото детско тяло.

Катастрофа при скорост от 30 км/ч е като падане от 1ви етаж.
Катастрофа при скорост от 50 км/ч е като падане от 3ти етаж.
Катастрофа при скорост от 70 км/ч е като падане от 6ти етаж.
Катастрофа при скорост от 90 км/ч е като падане от 10ти етаж.


Кой е най безопасния начин за превозване на деца на възраст до 4-5 години ?

Comments